Program – negyedik alkalom – NTSZ

A négy alkalmas konferenciasorozat negyedik, záró alkalma a Nemzeti Táncszínház új épületében valósul meg.

Részletes program:

  1. március 1. péntek

15.00 – 15.30 Megnyitó – mi történt a konferencia előző három alkalmán?
15.30 – 17.30 Vitaszínház. Vezeti: Bethlenfalvy Ádám – az interaktív színházi társasjáték keretében a konferencia korábbi alkalmain született kérdések és dilemmák kínálta érvek és ellenérvek mentén gondolkodunk a táncművészet területén folyó színházi nevelési témákról. Mindenki állást foglalhat, szót kaphat, érvelhet, kérdezhet! Közreműködik: Romankovics Edit és Szász Dániel (Tünet Együttes).

17.30 – 18.00 Kávészünet

18.00 – 21.00 Talpuk alatt komplex táncszínházi nevelési előadás – Duna Táncműhely – Káva Kulturális Műhely – Nemzeti Táncszínház produkciója középiskolásoknak. Játékunkban a hagyomány és innováció témakörét vizsgáljuk; a két fogalom feszültségéről egymás mellett / egymás nélkül / egymással örök harcban levéséről szeretnénk közösen gondolkodni. A néptánc médium, segít a központi kérdés minél érzékletesebb, árnyaltabb, több érzékszervet bekapcsoló vizsgálatához, az identitás kérdéskörének körbejárásához.

Az előadást most – rendhagyó módon – a konferencia résztvevőivel játsszuk együtt. Résztvevőként 18-20 fő jelentkezését várjuk, de lehetőség van megfigyelőként, nézőként is részt venni az előadáson. Az előadással kapcsolatos reflexiókra a konferencia következő napján lesz alkalom.

  1. március 2. szombat

10.00 – 10.30 Ébresztő – bemelegítés Dömötör Lucával

10.30 – 11.00 Reflexiók a pénteki Talpuk alatt című előadáshoz – a kérdéseket, észrevételeket Juhász Zsolt, az előadás koreográfusa és Takács Gábor színházi nevelési konzulens várja.

11.00 – 11.30 Szemessy Kinga előadása

Empatikus találkozásokhoz koreografált terek

vagy

Élmény-építészet

Konvencionálisan táncokat, esetleg testeket szoktunk megkoreografálni. Mégis, vannak olyan részvételi jellegű kezdeményezések, amik a teret írják olyanná, amiben nézők és alkotók találkozni tudnak. A virtuális és kiterjesztett valóság korában a színpad is új világot kell ajánljon: egy atmoszférát, amiben a nézőnek nem csak hatalma van, de élni is tud a felhatalmazottságával. Táncos projektek esetében ez olyan létközeg lehet, ahol a tér formáit és törvényeit testérzetek nyomán célszerű felfogni. A produkciók nevelési célzata így a szenzoriális élményben és a kinesztetikus empátiában való bizalomban rejlik – olyan képességekben, amik a közoktatási rendszerben bőven a racionalizáló verbalitás mögött kullognak.

11.30 – 12.00 Juhász Kata Társulat előadása 10 év tapasztalata a táncszínházi nevelésben.

12.00 – 12.30 Reflexiók az előadásokra

12.30 – 13.30 Ebédszünet

13.30 – 16.00 Igaz történet alapján komplex táncszínházi nevelési előadás az általános iskola 6-8. osztályosainak – Közép-Európa Táncszínház, Káva Kulturális Műhely a Bethlen Téri Színház és a Nemzeti Táncszínház produkciója. A produkció fókuszában egy széthulló család áll (gyerekeit egyedül nevelő anya, útkereső kamaszfiú, szkeptikus kamaszlány és távollevő apa) Az ő történetükön keresztül gondolkodunk közösen, a 12-14 éves résztvevőkkel arról, hogyan őrizze meg az emberségét (és a gyerekségét) valaki egy széthulló családban. A százötven perces előadás felépítése egymáshoz kapcsolódó és egymásra épülő táncszínházi jelenetekből, szöveges színházi jelenetekből, verbális és mozgásos interaktív részekből áll. Az előadáson a seregélyesi Baptista Általános Iskola és AMI 7. osztálya vesz részt Sajtos József osztályfőnök kíséretében.

16.00 – 16.30 Kávészünet

16.30 – 17.00 Reflexiók – Igaz történet alapján

17.00 – 18.30 Mit viszünk el magunkkal erről a konferenciáról? Fórum és beszélgetés arról, hogy mik azok a konkrét motivációk, késztetések, lépések, eszközök, amelyekkel a táncszakma, egy közösen kialakított, szakmailag megalapozott kontextusban léphet fel a táncelőadásokhoz kapcsolódó programok fejlődése, és ezzel a befogadói élmények gazdagítása érdekében. A beszélgetés moderátorai: Lőrinc Katalin és Szögi Csaba.

A Tánc Színház Nevelés című konferencia a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával valósul meg.

 

A konferencián való részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött. 

Regisztráció ITT!