Program – harmadik alkalom – MTE

Program

Helyszín: Magyar Táncművészeti Egyetem

2018. október 5. péntek

 

15.00-16.00 Megnyitó, közös bemelegítés

16.00 – 17.30 Társulatok, intézmények prezentációi

18.00 – 18.30 Tudástár I. Kinek a mije. A test valóságállítása a színházban (Jákfalvi Magdolna előadása)

“A színház különféle reprezentációs technikákat használ, a tánc, az ének, a báb, a jambus mind kialakítja saját értelmezési és illemfelületét. Ritkán szoktunk arról írni egy előadás kapcsán, kinek a mijét nézzük a színházban, kié a test egyáltalán. A szerepnek sosincs teste, a színészé meg a szerepnek ment kölcsönbe, s ezért nem illendő látni se szépségét, se gyarlóságát. A tánc eseményeiről az alakításelméletektől átszőtt realista beszédmódban lehetetlen írni, ezt tapasztaljuk, pedig éppen a realizmus, pontosabban a realitás kereteinek megrajzolása az, mely a táncot a táncos testi jelenlétével, tudásával elkülönbözteti a színház egyéb formáitól. Mintha a színházi nevelés ezt a felismerést fogalmazná meg (táncos és pedagógiai) közösségi kihívásként: megnevezésre bíztat egy olyan közegben, mely kerüli a megnevezést. A panelelőadásban a test és a valóság állítását és érzékelését vizsgálom a (tánc)színházi kommunikációban, s történészként arra keresek megfogalmazásokat, kinek a mije lehet az a test, mely a leíró beszéd alakzataiban csak virtuálisan megképzettnek látszik. Előadásomban a koncept-tánc és a performansz, a közösségi tánc és a biopolitika viszonya pedagógiai kihívásként szerepel.”

18.40 – 19.00 Tudástár II. “Hogyan is nevezzük” táncos oldalról… (Lőrinc Katalin előadása)

19.00 – 20.30 Vitafórum, kerekasztal beszélgetés (Moderátor: Cziboly Ádám)

Mennyiben alkalmazható a színházi nevelés módszertana a tánc területén? A vitafórum az elmúlt két konferencia záró beszélgetésein felmerült kérdések továbbgondolására kíván teret nyújtani. Ahogyan a táncelőadások is rendkívül sokfélék, úgy a színházi nevelési terület is az: számos formát, iskolát és irányzatot ölel fel. Hasznos lehetne azon gondolkodnunk, hogy a két terület különféle irányzatai hol és hogyan tudnak kapcsolódni; és mely esetben kevésbé. Vélhetően máshol vannak a kapcsolódási pontok pl. egy erősebb színházi dramaturgiára épülő táncszínházi előadásban, mint pl. egy klasszikus színházi konvenciókat dekonstruálni szándékozó “tiszta tánc” előadás során.

2018. október 6. szombat

10.00 – 13.00 Két párhuzamos workshop, (táncelőadásokhoz kapcsolható foglalkozások drámás és mozgásos eszköztárának megismertetése)

14.00 – 17.00 Két párhuzamos workshop, (táncelőadásokhoz kapcsolható foglalkozások drámás és mozgásos eszköztárának megismertetése)

(Workshop vezetők: Gyevi-Bíró Eszter, Szabó Réka, Romankovics Eda, Takács Gábor)

17.00 – 18.00 A konferencia zárása