Beszélgetések, Egyéb

Mi újság, tánc, színház, nevelés? 5.

A Tánc Színház Nevelés oldal beszélgető sorozata, ahol a tánc színházi nevelés területén aktívan tevékenykedő alkotókkal, munkatársakkal beszélgetünk.

Szepes Anna, Nagy Emese és Matisz Viki a Trafó Gondolat Generátor “Táncrahangoló- Bemozgató foglalkozás” című program gazdái, több izgalmas, társadalmilag fontos közösségépítő projekt létrehozói.

Szepes Anna, a Színház-és Filmművészeti Egyetem első drámainstruktor csapatában végzett, a diploma után a Trafó Gondolat Generátor műhelyéhez került. Spanyolországban fórum- és dokumentumszínházi technikákkal ismerkedett, jelenleg Salzburgban tanul alkalmazott színházat. Drámainstruktorként ma leginkább az foglalkoztatja, hogyan teremthetünk közös ügyek által közösséget, a külső világra reflektálva és a belsőre odafigyelve. Nagy Emese, szintén a Színház és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor- drámajátékos szakirányán végzett 2017-ben. Pécsett az Escargó Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet színjátszó csoportjainak vezetőjeként és színészeként dolgozott, illetve a pécsi Bóbita Bábszínház vendégművésze volt.  A Trafó Gondolat Generátor programjához a 2019/20-as évadában csatlakozott. Matisz Viki, táncos, sejtedző tréner, a Műszaki Egyetemen szerzett diplomát az Ergonómia és Pszichológia tanszéken. Számos külföldi és hazai táncmester kurzusán vett részt, az igazi hivatását az ún. “táncos sejtedző tréningjei” során találta meg: “Emberekkel foglalkozhatok, tehetek valamit azért, hogy jobban érezzék magukat és egészségesebbek legyenek, átadhatok valamit magamból, lehetőségem nyílik támogatni és fejleszteni őket testileg és lelkileg, sejtjeiket edzem úgy, hogy én is remekül érzem magam és folyamatosan fejlődök.”

Első elementáris tánc élményeitek?

Nagy Emese: Ugyan az életemben sokszor megjelent a tánc (4-8 éves koromig balettoztam, gimnáziumban drámatagozaton a szakmai óraként szerepelt az órarendemben) elementáris élményemet 2020 februárjában szereztem Doris Uhlich workshopján, a  Trafóban az Összművészeti Nevelési Találkozó keretén belül. 

Fotó forrása: Trafó

Matisz Viki: Első elementáris tánc élményem a gyerekszobámhoz kötődik, ahol órákon át figyeltem a mozgásomat és jegyzeteltem az észrevételeimet. Gyakorlatilag ez a kíváncsiság vezetett különböző tánciskolákba, országokba és képzésekre: hogy tanulhassak arról, ki hogyan közelít a mozgáshoz, milyen hasonlóságokat vagy különbségeket rejt egy Feldenkrais óra, egy Body Mind Centering megközelítés, egy hip-hop, egy balett vagy egy kortárs táncóra. A táncon keresztül még inkább tapasztalom a fizikai törvényszerűségeket, összeértek a szálak. Figyelem, hogyan tudom alkalmazni az improvizációtól kezdve a kompozíció készítésen át a hétköznapi életig a test tudatos használatát és hogyan tudom ezt másokkal is megosztani. 

Szepes Anna: Első helyett az egyik utolsó táncosélményem karantén előttről: Madridban – Viki sejtedzéseit hiányolva – egy csodás brazil táncos-testkutató-tanár, Marina Santo női mozgásóráira jártam egy feminista kulturális tér pincéjébe. Az egyik órán megkért, hogy mondjak el egy számomra kedves szöveget magyarul, a többiek pedig a nyelvet zeneként használva mozogjanak. Járkáltam a sejtelmesen megvilágított térben az Éjszaka csodáit recitálva és könnyeztem ahogy a nyelv minősége, az ismeretlen jelentés és az együtt töltött hónapok egyszerre tükröződtek vissza ebben a sokféle, gyönyörű női testben.

Milyen út vezetett titeket a Gondolat Generátor komplex közösségi projektjéhez?  Miben más a mostani struktúra a korábbi Trafós “beavató program”hoz képest?

Nagy Emese: A célunk utat találni az összművészetiség felé. A művészet minél több rétegét eljuttatni minél több társadalmi csoporthoz, így jobban bevonni őket a Ház körforgásába. Ennek alapján próbálunk összeállítani egy olyan repertoárt, ami elég színes ahhoz, hogy mindenki megtalálja benne a számára érdekes programot.

Szepes Anna: A műfaji sokszínűséget a színházi nevelési formákkal is képviseljük. Találtok nálunk egyszeri és egész évadon keresztül zajló projekteket, középiskolás osztályoknak, egyetemistáknak vagy a Trafó közönségének és szakembereknek szóló programot is, beszélgetőset, alkotósat, tanulósat, olyat ami jobban kapcsolódik a Ház programjához és ami csak inspirációs forrásként használja azt.  Az első évadunkban úgy definiáltuk a ‘kortárs’ fogalmát, hogy az ITT, MOST, RÓLUNK szól. Ez egy hipotézis is arról, hogy a kortárs művészet nem lehet távoli és lila, sőt! Annak van a lehető legtöbb eszköze a jelen problémáit, a jelen nyelvén a jelenben megkérdőjelezni, ezért mindenkinek, aki ma él, lehet hozzá köze és beleszólása.  Így minden programunk, legyen az táncrahangoló foglalkozás, közösségi színházi műhelymunka vagy előadás utáni közönség-össze-találkozó, a személyes viszony megtalálására, a cselekvővé,(társ)alkotóvá válásra és a párbeszéd beindítására is platform.

Fotó forrása: Trafó

Milyen közönség aktivizáló programokban dolgoztatok, illetve melyik volt az a projekt, amit (résztvevőként/előadóként is) kiemelnétek?

Nagy Emese: A színházi nevelés több ágában vettem már részt résztvevőként is és előadóként is, mint a színjátszó foglalkozások, TIE foglalkozások, két- és háromlépcsős foglalkozások, rendhagyó irodalomórák, egyszeri drámás foglalkozások. Ami konkrét projektet most kiemelnék az a nyáron megvalósuló Liberty elnevezésű közösségi színházi projektünk, amelyben három különféle társadalmi rétegből érkező diákokkal dolgozunk közösen az identitás, szabadság témakörében. 

Matisz Viki: Én a Táncrahangoló foglalkozások összeállításában és megvalósításában vettem részt. Ezt a kortárs tánc érzékenyítő programot középiskolás osztályoknak tartottuk. Két alkalommal találkoztunk a diákokkal az iskolákban, a harmadik alkalommal pedig egy kortárs tánc előadást néztünk meg közösen a Trafóban. 

Szepes Anna: Mesihez hasonlóan a színházi nevelés legtöbb ágában dolgoztam, tanítási drámaórák, komplex színházi nevelési előadások, csoportvezetés, workshopok, beszélgetések, táborok, továbbképzések…Egy Trafós szerelemprojektünk Török Timivel a #mindenkitörténet közösségi színházi alkotócsoport. 2018 nyarán fesztiválinterjúkat készítettünk a húszévességről majd a kiválasztott civil szereplők saját történeteikkel álltak színpadra a Trafó huszadik szülinapja alkalmából. Az előadást végül játszottuk a Házban majd visszavittük a fesztiválokra, ahonnan a történeteket hallottuk. A csoport a korona alatt is aktívkodott, mindenkihaz.net címen tudtok benézni és beköltözni abba az online közösségi házba, amelyet saját otthoni tereik inspiráltak és a látogatókat is alkotásra hívják. 

Fotó forrása:Trafó

Miben kell, kell-e más módon, más módszerekkel gondolkodni egy színházi előadás ráhangoló/feldolgozó foglalkozásaihoz képest a táncelőadásokhoz való hangolók tervezésében? 

Matisz Viki: Sokat beszélgettünk erről a Táncrahangoló csapatával. Alapvetően nyilván a konkrét feladatok különbözőek egy-egy ilyen foglalkozásnál, de maga a módszer, a felépítés nagyon hasonló. Azt vettük észre, hogy minél inkább létezik osztályközösség, annál több időt tölthetünk a specifikus tapasztalati tanulásra épülő feladatokkal és annál mélyebbre tudunk jutni az adott témában. Ameddig egy csapat együttműködését kell fejleszteni, ott egyértelműen nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon minden olyan bizalom fejlesztő, csapatépítő gyakorlat, ami egyáltalán teret enged bárminemű művészet befogadásához. Ennek a biztonságos közegnek a megteremtése egységes feltétele a foglalkozásoknak.

Szepes Anna: Nemtáncosként jó visszajelzés a saját reakcióm a táncprodukciókra az ilyen alkalmak tervezésénél. Ha azzal kezdek dolgozni, amit én nem értek, ami az én testemnek jólesik, ami engem (nem) dob le, ami számomra okoz belső konfliktust, valószínűbb, hogy ez a hiteles kíváncsiság a résztvevő csoportra is átvihető. Nagy kihívás sokaknak – főként akik a hagyományos oktatási rendszerben kell tengessék éppen tinédzseréveiket – kikapcsolni a tudatos és a történeti gondolkodást, bekapcsolni az érzékeket. Elengedni a mozgáshoz kötődő szégyenérzetet. Ahogy Viki is mondja a lépcsőzetesség, a nemhierarchikus kommunikáció és a csoport igényeihez szabott, gyakran improvizált facilitálás egyaránt segítenek. 

Mennyire lehet bevonni a tánc szakmát olyan foglalkozások létrehozásába, amelyek a táncon, mozgáson keresztül szólítják meg  a közönséget? Voltak-e ezzel kapcsolatban nehézségeitek? Mik az ezzel kapcsolatos tapasztalataitok? 

Nagy Emese: Nekem jó tapasztalataim vannak, Vikivel illetve a Willany Leó improvizációs táncszínházzal dolgoztam már együtt valamilyen formában. De a korona miatt is nyitottabbak a szakmák egymás felé azt gondolom. Eddig nem volt probléma, ha kerestünk valakit.

Matisz Viki: Én is úgy látom, hogy nagyon nyitott a táncos szakma nem csak a tánc népszerűsítésében, de mindenféle újdonság létrehozásában. Különböző művészeti területek találkozása mindig nagyon izgalmas és kölcsönösen sokat tanulhatunk egymástól. Én például a Táncrahangolók kapcsán figyeltem fel a drámás gyakorlatok fontosságára még egy abszolút táncos alkotásra szerződött felnőtt csapat esetében is.  

Szepes Anna: Sokat tudunk egymástól tanulni. Tánc-színházi-nevelési projekteken dolgozni táncos alkotókkal olyan, mint két nyelvből egy harmadikat feltalálni. 

Mennyire nyitottak a diákok a mozgásos foglalkozásokra? A pandémia hatásának bizonyosan lesznek nyomai abban, ahogyan a testünkről gondolkodunk. A tesi órák, sportolási lehetőségek elmaradása, korlátozása talán most eltávolította az iskolákat a mozgásos formáktól, de lehet, hogy éppen ezért a diákok és a pedagógusok is jobban ki lesznek éhezve az élő mozgásos eseményekre.

Matisz Viki: Úgy láttam, hogy egyénenként is teljesen eltérő ki mennyire nyitott egy ilyen foglalkozáson. Vannak, akik nem szeretnék kimutatni, hogy nagyon is érdekli őket a téma, és vannak, akik nagyon úgy tűnnek, és azt mutatják, mintha nem érdekelné őket ez az egész. Számomra azért fantasztikus ezzel foglalkozni, mert konkrétan láthatóvá tud válni ennek a felállásnak a megváltozása már egy 1-2 alkalmas foglalkozáson is. Én bízom benne, hogy még nagyobb kedvvel és kíváncsisággal jönnek majd elő a fiatalok a bezártságból és ki lesznek éhezve a közösségi programokra, fizikai tapasztalatokra. De azt gondolom, érdemes nekünk is többet gondolkodni azon, hogy pontosan milyen más formában, térben tudunk közeledni feléjük, hiszen nem tudhatjuk, mikor is térhetünk vissza a régi menetrendbe. Érdemes kipróbálni új megközelítéseket, lehetőségeket ebben a nehezebb időszakban is, hátha tudjuk majd ezzel is színesíteni a repertoárt.

Nagy Emese: Iskola és diák válogatja ki mennyire nyitott. Azt gondolom, legalább annyi múlik a foglalkozás vezető személyiségén, mint a módszeren, hogy mennyire sikeres a diákoknál. Így ha valamelyik diák félénkebb, de tud kapcsolódni a foglalkozás vezetőkre és biztonságban érzi magát, bátrabban mer kísérletezni is.  

Szepes Anna: Zsigeri félelemmel és legyőzhetetlen kíváncsisággal tölt el, hogy mivé formálja, fejleszti vagy torzítja a pandémia a szociális és fizikai kapcsolódásokat. Alkotóként, pedagógusként, emberként ebben a hülye helyzetben tán az egyetlen cselekvési kötelességünk, hogy amint lehet, amilyen eszközzel csak lehet azokat segítsük, akiket ez nehezebben érint.

Fotó forrása: Trafó

+ A beszélgetés zárásaként egy asszociációs játékra hívunk titeket! Nektek mit jelentenek az alábbi szavak: Tánc? Színház? Nevelés?

Nagy Emese:

Tánc= idegen nyelv

Színház= fórum, tükör 

Nevelés=fejlődés

A három összegezve pedig nálam a LEHETŐSÉG.

Matisz Viki: hiányzó láncszem

Szepes Anna: Ha ez most egy fedőnevek játék lenne és egy fogalommal kéne leírnom a hármat: FELTÉRKÉPEZÉS. A közösségé, a testünké, a lehetőségeinké, az akadályainké, az ütközéseké, a demokráciáé…

Budapest, 2021. március 1.

Az interjút Varga Nikoletta készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s